Klik jika berminat...

Followers

Wednesday, December 15, 2010

♥ Boleh ke??? ♥

Hukum merayakan sambutan/perayaan orang kafir

Contoh kes:
Kita sedia maklum, santa claus agak sinonim dengan sambutan perayaan krismas rata-rata company/syarikat/kedai buat sale sane sini, untuk menambahkan daya tarikan tersebut, para pekerja mereka diberi topi berupa topi santa tetapi apakah hukum nya pada umat islam yang memakai nye??

Sebahagian ayat-ayat Al-Quran dan petikan Hadis :
"Dan mereka (yang diredhai oleh Allah itu ialah orang-orang) yang tidak menyaksikan yang palsu, dan apabila mereka bertemu dengan (orang-orang) yang mengerjakan perbuatan-perbuatan yang sia-sia, mereka melaluinya dengan menjaga kehormatan diri (membersihkan diri darinya)." (al-Furqan : 72)
"Sesiapa yg menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk dlm golongan tersebut" - hadis. 
Daripada Surah al-Kafirun (109) ayat 1-6, maksudnya: "Katakanlah (Muhammad) wahai orang-orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak menyembah apa yang aku sembah. Dan aku tidak beribadat sebagaimana kamu beribadat. Dan kamu tidak beribadat sebagaimana yang aku beribadat. Dan bagi kamu agama kamu, dan bagi kami agama kami."
Daripada Surah Luqman (31), ayat 13 - sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar."
Sedikit penjelasan:
Kita dilarang mencontohi/mengambil cara/sambutan perayaan orang kafir dalam hidup kita, walaupun ucapan (wish/greeting) selamat dan sebagainya.Bertukar-tukar hadiah pun termasuk dalam hal ini, hukum nye haram

Kenapa???
>>Adapun sebenarnya, merayakan perayaan kaum kafir adalah sama saja seperti kita ini merestui/menyokong/meraikan perbuatan mereka yang kafir dan mensyirikkan Allah.
>>Adalah meraikan & mengucapkan tahniah (wish) atas perayaan mereka, adalah termasuk ke dalam perbuatan menyekutukan Allah. 
>>Ini kerana, perayaan-perayaan yang dilakukan (dirayakan) oleh orang-orang kafir itu adalah bagi tujuan meraikan agama mereka dan bertitik tolak kepada persoalan aqidah. Sebagai contoh, perayaan krismas (oleh kaum nasara/kristian) yang mana mereka menganggap bahawa Isa (Jesus sebagai anak tuhan) dan perayaan krismas (hari natal) adalah sebagai suatu tarikh untuk mereka meraikan kelahiran Jesus christ sebagai anak tuhan. Apakah kita sebagai muslim (yang bersih aqidahnya dari semua itu) mahu meraikan sama?
Ibnul Qayyim berkata, "Hendaklah behati-hati jangan sampai terjerumus sebagaimana orang-orang bodoh, ke dalam ucapan-ucapan yang menunjukkan redha mereka terhadap agamanya. Seperti ucapan mereka, "Semoga Allah membahagiakan kamu dengan agamamu"�, atau "memberkatimu dalam agamamu"�, atau berkata, "Semoga Allah memuliakanmu"�".

Memberi tahniah kepada orang-orang kafir hal-hal yang diperbolehkan (mubah) adalah dilarang jika mengandungi makna yang menunjukkan rela kepada agama mereka. Adapun memberikan tahniah atas hari-hari raya mereka atau syiar-syiar mereka adalah haram hukumnya dan sangat dikhuwatirkan pelakunya jatuh kepada kekufuran. (Sheikh Dr. Soleh Bin Fauzan al-Fauzan, Kitab at-Tauhid, jil. 1 di bawah tajuk al-Wala wal Bara)

Kesimpulannya...
Kita dilarang meniru cara mereka atau menyambut perayaan mereka dengan cara mereka,
secara tidak langsung akan jatuh kufur & shirik kepada ALLAH tanpa kita sedari.

2 comments:

Woofer Storm said...

tak smbut pun^^ sdgkn raya kena keja,tak leh smbut ngan fmily..ni lagi nak smbut pryaan mcm tuu..hahaaa

♥Ratu_Hati♥ said...

Alhamdulillah,bagus arr...
nanti raya mntk cuti k...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...